1 Haziran 2014 Pazar

Jo Nesbo - Şeytan Yıldızı (Harry Hole Serisi 5) [YORUM]



Orjinal Adı:  The Devil's Star
Seri Bilgisi: Harry Hole#5
Goodreads Puanı: 4.00
Türkçe Yayın: Doğan Kitap
Çevirmen: Taciser Belge, Burçak Gürün Muraben
Türü: Polisiye-Gerilim

Tanıtım

Müthiş bir tempoda ilerleyen, usta işi bir polisiye…

Oslo’da bir seri katil mi kol geziyor?

Genç bir kadın evinin banyosunda ölü bulunur. Elinin parmaklarından biri eksiktir ve gözkapağının altında yıldız şeklinde kırmızı bir elmas vardır.
Oslo Polisi’nin parlak dedektifi Harry Hole kendini yine içkiye vermiş, polislikten atılma tehlikesiyle karşı karşıya kalmıştır. 

Katilin kurbanlarına bıraktığı yıldız şeklinde kırmızı elmasın şifresini çözmek için tekrar işine sarılan Harry Hole, bu vakada beraber çalıştığı can düşmanı dedektif Tom Waaler’le de ciddi bir hesaplaşmaya girişmek zorunda kalacaktır.

Yorumum

Harry Hole serisinin 5. kitabı daha önce Koridor Yayınevi tarafından yayınlanmış. Yeni çevirisiyle beraber Nisan 2014'te Doğan Kitap tarafından yayınlandı. Ben Doğan Kitap edisyonunu okudum. Serinin ülkemizde basılı kitapları Nemesis ve Şeytan Yıldızı.
Şunu anladım ki İskandinav polisiyesi gerçekten hoşuma gidiyor. Jo Nesbo -Şeytan Yıldızı kitabıyla bu durum bir kez daha tescillendi. 
Henüz Nemesis'i okumadım ama şöyle bir göz gezdirdiğimde bağımsız olarak okunmasında sıkıntı yok. Ancak geçmiş kitaplardan gelen bazı konular da yok değil. 
Ana karakteri aynı zamanda seriye adını veren Harry Hole.
Harry Hole bir cinayet dedektifi. Öyle bildiğimiz kahraman tiplemesi yok. 40'larına yakın, kendini işine adamışken girdiği çıkmaz sokaklar nedeniyle iç dünyasına kapanmış, sevdikleriyle arasına duvarlar örmüş, geçmişinin iblislerinden kurtulmak için çareyi alkolde bulan bir polis portresi çiziyor. Açıkcası bazen illallah, insan bu kadar da kendini bırakmaz dedirtiyor.
Şeytan Yıldızı'nda aynı zamanda iki hikaye var. Birincisi Harry'nin hiç istemese de dahil olmak zorunda kaldığı ritüelimsi cinayetler. Ki bunlar giderek artıyor ve seri cinayetlere dönüşüyor. Diğer hikaye ise teşkilattaki kirli polis yapılanması. Harry'nin aklı fikri aslında ikinci konuda ancak bir şekilde cinayetler ile kirli polis olayı kesişiyor ve Harry'nin iç güdüleri onu yalnız bırakmıyor.
Yazarın anlatımını, karakterleri ve olayları kurgulamasını gayet güzel buldum. Özellikle birden fazla benzer şüpheli karakterler yaratarak suçluyu bulmak adına okuyucuya kafa karıştırıcı doneler sunması süperdi. Kitap boyunca "tamam katil bu", "yok o değilmiş, kesin şu" diye düşündürürken en sonunda "vay be şaşırtmaya bak" dedirten cinsten kurgusuyla harikaydı. Tanıtımında da yazıldığı gibi iniş çıkışları olan bir kitap. Özellikle kitabın sonlarına doğru, aksiyon ve gerilim tavan yapıyor.Oldukça kaliteli bir iskandinav polisiyesi. Kendimi bir kaptırdım, sonuna kadar bırakasım gelmedi.Umarım serinin tamamı yayınlanır ve Harry Hole'nin tüm maceralarını okuyabiliriz. 

Değerlendirmem;

5-Tek kelimeyle mükemmeldi









Hiç yorum yok:

Yorum Gönder