14 Şubat 2014 Cuma

RKBT 15.TUR || 5. Gün || Adam Braver - Uygunsuzlar || YORUM



Orjinal Adı: Misfit
Seri Bilgisi: -
Goodreads Puanı: 3.63 
Türkçe Yayın: Feniks Kitap
Çevirmen: Merve Duygun



Yorumum;

Uygunsuzlar kitabı için tur yapacağımızı öğrendiğimde açıkçası oldukça meraklandım. Sonuçta Marilyn Monroe üzerine yazılmış bir kitap. Yani Marilyn Monroe, o bir ilahe, 50 küsür sene önce ölmüş olsa da. Kitabı okuduktan sonra özellikle bu resmi seçtim. 
Şu hayat dolu gülüşün aslında bir maske olduğuna inanabiliyor musunuz diye sormak istiyorum ve sonrasında soruma kendim cevap veriyorum -Ama zaten öyle değil midir? Her gülüşün ardında bir hüzün yatıyor olması...
Uygunsuzlar kitabı için MM'in tam bir biyografisidir demek çok zor. Zaten yazar başlarken bunu belirtmiş. Daha çok kitaba adını da veren Misfit (Uygunsuzlar) filminin odak noktası olduğu bir kesit yorumu yapmış. Bunun haricinde doğumundan ölümüne kadar çok önemli durumları da anlatmış. 
Farklı bir yazım tarzı gördüm. Çoklu anlatıcılarla hafif bir karışıklık yaratırken, anlatım olarak oldukça akıcı gidiyor. Üzerine doğrudan MM'ye konuşuyormuş gibi kendi yorumlarını yapması da ilginçti. Hayatının detaylarını çok bilmesem de az çok duyduğum spekülasyonlardan bahsetmek yerine biraz gerçeklere dayanarak biraz da kendi hayal gücünü kullanarak Misfit sahne arkası halleri, Frank Sinatra ile olan dostluğu, Clark Gable hayranlığı gibi konuları vurgulamış. 
Ama yazdıklarından özümsediğim, aslında MM'in Norma Jeane'in (gerçek adı) giymiş olduğu bir elbise olduğuydu. Güvensizliğini, geçmişin acı izlerini,
 sevgiye ve ilgiye açlığını gizleyen oldukça parıltılı bir elbise...
Özetle, tam bir biyografi anlatımı olmadığından hayatına az da olsa aşinalığı olan ya da hayranı olanlara hitap edecek, aktristin belli bir dönemini konu alan, belgesel tadında, orta karar bir kitap olmuş. Bu tarz kitapları seviyorsanız okumak isteyebilirsiniz.

Değerlendirmem;

3- Orta karar, iyisiyle kötüsüyle okunur.



***



'Aktör Eli Wallach sık sık Marilyn'le birlikte New York'ta sokakta yürüdüğünü ve aniden kimsenin onu tanımadığını fark ettiğini anlatır. Ne tuhaf. New York için bile. Ama Wallach bunu Marilyn'e söylediğinde, Marilyn bunun hiç de tuhaf olmadığını söylemişti; Marilyn yalnızca fark edilmek istediğinde görünürdü. Marilyn, bu iddiasını kanıtlamak için Wallach'a durup izlemesini söyledi. Derin bir nefes aldı, başını yana çevirdi ve kollarını serbest bıraktı. Saçlarını geriye atıp tekrar yürümeye başladı. Teninin tonu yumuşadı, kalçaları salınmaya başladı. Saçlarının sarısı sıra dışı bir parlaklığa büründü. Aralık bıraktığı dudaklarının rengi kan kırmızıya dönüştü. Ve bir animatörün elinden çıkmış gibi, tüm bedeni abartılı bir şekle girip yıldız gibi parlamaya başladı. Saniyeler içinde etrafı sarıldı. Caddenin karşı kaldırımından insanlar koşmaya başladılar. Fotoğraf makineleri ona doğruldu. Taksiler yavaşladı, yolcuları pencerelere yaslanıp dikkatle Marilyn'i izlediler." 

Marilyn Monroe Hollywood tarihinin unutulmaz figürlerinden birisidir. Hatta özel yaşamının sinemadaki efsanevi çalışmalarını gölgede bıraktığı söylenir. Adam Braver, Marilyn'in hayatındaki önemli anlarını, çocukluğundan başlayarak Joe DiMaggio ve Arthur Miller ile evliliğini, Lee Strasberg ile Actor Studio'daki çalışmalarını ve trajik sonunu biyografik romana başarı ile aktarmıştır. 

Bol ödüllü yazar Adam Braver, Mr. Lincoln's Wars, Divine Sarah, Crows Over the Wheatfield ve November 22, 1962 adlı kitapların yazarıdır. Çalışmaları Harvard Review, Tin House, Ddalus, Ontario Review, Normal School ve West Branch gibi dergilerde yayınlandı. Yazar Rhode Island'da yaşamaktadır.






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder