2 Kasım 2013 Cumartesi

RKBT 3. Gün || Liane Moriarty "Yeniden Başlamak İçin Güzel Bir Gün" || YORUM


Orjinal Adı: What Alice Forgot
Seri Bilgisi: -
GoodReads Puanı: 3.90
Türkçe Yayın: Neo Yayın
Çevirmen: Cumhur Mısırlıoğlu


Yorum

"Yeniden Başlamak İçin Güzel Bir Gün"

İlk tanıtımları dönmeye başladığında çok ilgimi çekti. Yeni bir yayınevi, kitabın konusu da güzelmiş, kapakta iyiymiş, alacaklarım arasına not düşeyim diye düşünürken tur haberi gelince çok sevindim. Bu sayede kısa sürede okuma imkanına kavuştum. Bir çok kitaba hevesle başlayıp sonrasında o hevesin giderek azalması durumunu sık yaşadığımdan kendime fazla birşey bekleme diye telkinde bulunarak okumaya başladım.
 Ama o da neee!!!
Daha ilk sayfaları çevirmeye başlarken kendimi resmen kitabın içine çekilmiş buldum.
Sanırım makus talihim, karşıma son zamanlarda okuduklarıma nazaran harikulade diyebileceğim bir kitap çıkarmayı başarmıştı.
Kahramanımız Alice spor yaparken düşüyor ve hafızasından 10 yılı siliniyor.
29 yaşında ilk çocuğuna hamile ve kocasına deliler gibi aşık olan hayat dolu Alice, kendine geldiğinde 39 yaşında, 3 çocuklu ve kocasından boşanmak üzere olduğunu öğreniyor. Peki ne olmuştu da 10 yıl da hayatı bu kadar değişmişti? Alice hafızasının peşinde, parça parça hatırlarken, okuyucu olarak bizlerde adım adım bu dönüşümü nasıl geçirdiğini öğreniyoruz.
Yakın zamanlarda okuduğum ve  ilişkiler üzerine yazılmış en iyi romandı diyebilirim. Aşk, aile ve dostluk ilişkilerini kimi zaman komik, kimi zaman duygusal kimi zaman hüzünlü bir bakış açısında anlatıyor Liane. Bir yandan Alice'in ve Nick'in  hayatı, bir yandan ablası Elisabeth'in günlükleri ve gelgit halleri, keşke benimde büyükannem olsa dediğim Frannie'si. Özellikle ablası Elisabeth için  ayrı bir kitap olsaydı derken sonra da yok yok burda olması da iyi olmuş, Alice'in anlatımlarda eksik kaldığı yerlerde Elisabeth tamamlamış dedim.
kitabın dili oldukça sade ve anlatım açısından da olabildiğince akıcı. Sıkılmadan her bir satırı keyifle okutan bir kurgu ve anlatıma sahip. Neo Kitap'ı, yazarı ve güzel kitabını bize bu kadar özenle sundukları için tebrik ediyorum ve radarımdasınız diyorum :D 
Kitaptan kendime çıkardığım sonuç; İnsanlar, değişir, insanlarla beraber ilişkilerde değişir, değişik formlara girer. Türü ne olursa olsun ister aşk ilişkisi, ister aile ilişkisi, ister dostluk ilişkisi...  Ortak özellikleri hepsinde de canlı kalması için emek istemesi, özen istemesi. Tıpkı bitkilerin suya ihtiyaç duyduğu gibi ilişkilerinde emeğe, özene ihtiyaç duyuyor. Yoksa, kurur, solar ve yok olup gider. Tıpkı bitkiler gibi...
Son olarak,mutlaka okumalısınız diyeceğim kitaplardan biri diyorum ve yazımı burada sonlandırıyorum.
Hoşçakalın, sevgiyle kalın...


Değerlendirmem,

5-Tek kelimeyle mükemmeldi


***

Yeniden Başlamak İçin Güzel Bir Gün 

"Hatırlamayı istediklerimiz ve unutmayı seçtiklerimiz üzerine son derece etkileyici bir roman."
-Oprah-

Kitapları 16 ülkede yayınlanan Liane Moriarty, ününün bütün dünyaya yayılmasını sağlayan romanı Yeniden Başlamak İçin Güzel Bir Gün ile ilk kez Türkçede.

Yeni evli, kocasına sırılsıklam aşık, ilk bebeğine hamile, hayattan zevk almayı bilen, dertsiz tasasız bir genç kadın olan Alice, spor salonunda düşüp kafasını vurduktan sonra kendini üç çocuk annesi, kocasıyla boşanma arifesinde, hayatın koşturmacası içinde kaybolmuş, orta yaşlı, mutsuz bir kadın olarak bulur. Sahip olduğu en değerli hazineyi göz açıp kapayıncaya kadar yitiren Alice hayatının en güzel anılarını geri almak için affetmeyi, affetmek için unutmayı, unutmak içinse her şeye yeniden başlamayı öğrenmek zorundadır.
"Kendi sırlarını çözmeye çalışan bir kadının kimi zaman eğlenceli, kimi zaman yürek burkan, ama başından sonuna özel ve derinlikli hikâyesini arkadaşlarınızdan ve Hollywooddan önce ilk keşfeden siz olun." 
-Booklist-

"Yürekten, zekice ve kışkırtıcı... unutulmayacak bir hikâye."
-Jennifer Crusie, Aşkı Bana Sorun yazarı-

"Liane Moriarty iki Alicein öyküsünü büyük bir zarafetle kaleme almış. Seve seve bağlanılacak bir roman."
-Kirkus-

"Dokunaklı, tempolu ve kesinlikle çok keyifli."
-Publishers Weekly-

"Modern hayatın el değmemiş, ışık görmemiş gizemleri bir bir önünüze serilirken sayfaların nasıl akıp gittiğini anlayamayacaksınız."
-Sunday Times-
(Tanıtım Bülteninden)







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder